Çıldır Gölünün Adresi Ardahan

Önceleri Kars iline bağlı olduğu verilerine sahip olduğumuz Ardahan, 27 mayıs 1992 tarihinde çıkarılan bir yasa ile Kars ilinden ayrılarak, özgürlüğünü ilan etmekle birlikte ayrı bir il olarak anılmaya başlanmıştır. Dört tarafı dağlarla çevrili olan şehrimiz konumu gereği oldukça muhteşem bir yapıya sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesinin kendine özgü coğrafi yapısı ve iklim şartlarıyla birlikte beş ilçede ve şehir merkezinde yaşayan, 99.265 kişilik nüfusuyla göz doldurmaktadır.

Şehrin ortasından geçmekte olan Kula Nehri ve Çıldır ilçesinde bulunan ünlü Çıldır Gölü kış aylarında donarak müthiş bir görsel şölene şahitlik eder. Çıldır Gölü’nde atlı kızaklarla dolaşmak oldukça farklı bir deneyim sunduğundan, kış aylarına ziyaret edenler için oldukça farklı bir deneyime imza atmaktadır.

Ardahan Gezilecek Yerler

Ovalar

, platolar, dağlar, vadiler tüm bu güzellikleri ile göz kamaştıran Ardahan, yüksekliği 3000 metreyi geçen doruk ve gölleriyle oldukça zengin bir coğrafi yapıya sahiptir. Bu nedenle kış ayları genellikle sert ve uzun geçmektedir. Küçük bir coğrafi alana sahip olmasına rağmen gezilecek yerler açısından önemli bir listesi bulunmaktadır.

Ardahan

Ardahan’ın ilginç bir özelliği de yılın her 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arası Dama ilçesinde meydana gelen, doğa olayı olarak adlandırılan, güneşin battığı saatlerde, dağın bir tarafının gölgesi bir diğer tarafına yansır. Böylelikle ortaya çıkan görüntü göz kamaştırıcı güzelliktedir. Çünkü bu gölge Atatürk silüetini oluşturur. Turizm açısından oldukça değerli olan bu olay turistlerin ilgisini oldukça çekmektedir.

Ardahan bildiğimiz farklı uygarlıklara ait bir çok sayıda şapel, kule, çeşme, tarihi kale, köprü, camii, kilise ve hamamı ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunar.Şehirde oldukça zengin kültürel değerler hala korunmaktadır.

Ardahan’ın iklim ve coğrafya şartları nedeniyle sanayi gelişimini olumsuz etkilerken, bu durum tarım ve hayvancılığı ön plana çıkartmıştır. Özellikle hayvancılıkta geniş çayırlar ve mera alanları, yayla alanları ile büyük ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri için olumlun yönde etkilemektedir.

Ülke çapında başı çeken kaşar peyniri ve kafkas arı balı üretimi Ardahan’ın başta gelen ekonomik faaliyetlerindendir.

Ardahan’da gezilecek yerlerin başında; Atatürk Silüeti, Kırnav Kalesi, Kol Kalesi, Savaşır Kalesi, Şeytan Kalesi, ARdahan Kalesi, Aktaş Gölü, Kura Nehri, Çıldır Gölü, Yalnızçam Yaylası, Bülbülan Yaylası gelmektedir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.