Deniz Manzarası, Kıyı Şeridi Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Antalya’da yaşayan birisi olarak kıyı şeridi ve bu şeritte kalan sahiller deniz manzarası çekimi için her zaman ilgimi çekmiştir. Benim gibi bir çok kişiyi kendisine çeken deniz milyonlarca kişinin fotoğraf karelerine girmiş olsa da, deniz manzarası çekimlerinde en güzel kompozisyon için belli koşulların sağlanması gerekir.

Deniz Manzarası Nasıl Çekilir?

Denizin insanlara verdiği birbirinden güzel renkler hareketlilik, gökyüzü ile birleşmesi, kıyı şeridinin yeşili, kayalıklara vuran dalgalar, balık avlayan kişisel figürler iyi bir kompozisyonun parçalarıdır. Tüm bunları bir araya getirip güzel deniz manzaraları için bol bol çekim yapılması da önemli.

Deniz kenarı kıyı şeridinde oluşan olayları karelemek sizin uzun zamanınızı alacaktır. Bunun için iyi bir araştırmacı olmak gerekir. Çünkü konum ile zamanlama önemli bir etken. Bu yüzden sabırlı olanlarımız en güzel deniz manzaraları için daha avantajlı oluyor.

Çekim Saati

Fotoğraf çekimi saatiniz önemli bir husus. Çünkü gün içinde güneş ışığının vurduğu yönler çekimde ön plana çıkıyor. Fotoğraf sanatındaki altın saat tabiri güneşin doğuşu yada batışı için kullanılır. Işık bakımından en uygun saatler bu yüzden sabahın erken saati yada güneşin batmasına yakın bir zaman dilimidir.

Hava ve Denizin Durumu

Çekimdeki hava durumu ve buna bağlı denizin durumu önemli etmenlerden. Deniz manzalaranıda yağan yağmur, yağmur sonrası zamanı, bulutların hareketleri her zaman değerli. Güneşli bir hava kadar yağmurlu havalarda önemli fotoğrafların zaman diliminde bulunur. Bir fotoğrafçı her hava koşulunu kendi lehine çevirip avantajı yakalamalıdır.

Deniz Manzarası

Deniz Manzarası Çekiminde Ekipmanlar

Kıyı şeridi ile ufuk çizgisini yakalamak ve hareketleri algılamak adına bir tripod kullanılmalı diye düşünüyorum. Uzun çekimlerde zaten olmazsa olmazımız tripod sabit çekimler için bizere en büyük desteklerden birini verir.

Elinizdeki en geniş objektifler en uygun olanlarıdır. Kit lensler dediğimiz 18-55 yeterli olabilir. Zoom lensler ile deniz manzarası çekmek çok dar alanları yakalamak olur. Makineniz croplu bir makine olabilir. Ancak bu cihazlar sizin güzel fotoğraflar çekmenize engel değildir.

Filtreler Kullanın

Deniz kenarı, sahil kumlar ve çakıllar ile dolu olduğundan makinenizi korumak amaçlı filtreler kullanabilirsiniz. Ancak kıyı şeridinde güzel fotoğraflar için doğal yoğunluk veren ND (Neutral Density) filtreler çok olumlu olur.

ISO Ayarları

Keskin fotoğrafların alınabilmesi için makinenizin ISO ayarlarının en düşük seviyeye alınmasını öneriyorum. Makinelerdeki bu ayarın en düşük seviyesi 100 dür. ISO 100 olması en uygun oran olacaktır.

Diyafram Ayarı

Çekim ensansında ne kısımların daha çok çıkması için diyafram ayarı yükseltilmelidir. Bu sayede ışık miktarına daha çok ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle diyafram ayarı f11 ve üzeri yapılabilir. Bu ayar deniz manzarası çekimi için en güzel sonulçardan birini verecektir.

Konu kıyı şeridi olunca ast solistimiz sudur. Deniz suyunun hareketleri önemlidir. Siz çekiminizde suyu dondurmak mı istiyorsunuz yada kııya vurunca çarpmalarını yakalamak mı istiyorsunuz. Kıyaya çarpması durduracaksanız hızınızı 1/100 yapın. Duruma göre bunu daha yukarı olabilirsiniz. Bu hız ile su taneciklerini de yakalayabilirsiniz.

Kıyı çekimlerinde ND filtreler güzel sonuçlar veriyor. Yavaş enstantene ile ND filtre ve uzun pozlamalar suya bulanık görünüm sağlar.

Yansımalar

Deniz manzarası çekimi için yansımalarnda dikkate alınacaklar arasında. Güzel sonuçlar veren yansımalar için uzun pozlamada 1-60 hız yeterli olurken uzun pozlama için ISO 400-800 seviyesine alınabilir.

Deniz kıyısı ve manzarası çekimi için aslında genel kurallar ve kaideler yoktur. Fotoğrafçı zamanla deneyimelirin bir araya getirerek dünyaca ünlü fotoğrafların sahibi olabilir. Bu manada manzara fotoğrafçılığı için alternatifler, ekipmanlar, çekim zamanları genişletilebilir. Sınırlı çekimlerle kendinizi bir çreçeve içerisinde tutmamaya gayret göstermelisiniz.

Leave A Reply

Your email address will not be published.