Döşemealtı Antik Yolu Yalnızlığa Terk Edilmiş Antalya’nın Tarihi Mekanlarından

Döşemealtı ilçesine ismini vermesine rağmen kıyıda köşede bırakılmış antik döşeme yolu. Binlerce yıl yöre halkına hizmet etmiş, antik çağda Pamfilya ve Pisidia kentini birbirine bağlamış. Roma dönemi sonrası Bizans, Selçuklu ve nihayetinde Osmanlı gibi büyük ihtişamlı devletlere yarenlik yapmış.

Köy, Nahiye, İlçe’ye Adını Vermiş

Yakın bir zamana kadar yöre halkının, Yörüklerin göç yolu olarak kullanılmasının ardından yalnızlığa terk edilmiş Döşeme antik yolu bugünkü Antalya’nın Döşemealtı ilçesine ismini veriyor. Antik çağlardan bugüne kadar gelmiş. Dört metrelik bir genişlik ile taşın döşeli olduğu bölüme yöre halkı zamanında Döşeme derken  bu yolun geçtiği boğaza Döşeme Boğazı denilmiş. Dolayısıyla bölge de aşağıda kaldığı için Döşemealtı ismi telaffuz edilmiş. 2008 yılında Antalya’nın Büyükşehir olmasından sonra merkez ilçe olan Döşemealtı bugünkü antik yola ev sahipliği yapıyor.

Binlerce yıl öncesi döşemealtı olarak adlandırılan aşağıdaki kısımda askerin konaklayacağı büyük mekanlar yapılmış. Dönemin önemli bir yolu üzerinde olduğu için kontrol amaçlı olarak askerin konuşlandığı belirtiliyor. Şimdilerde sadece birkaç duvarının kaldığı bu büyük mekanın olduğu düzlük Döşemealtı ismini alırken ilerleyen süreçte bu isim bir grup köye, sonra platonun tamamına, sonra nahiye merkezine ve en sonunda da 2008 yılında ilçenin adı olarak geçmiş. Evdirhan gibi ilçenin önemli tarihi yapılarından birisi. 

Antalya Merkezine Uzaklığı

Antik yol Kovanlık Köyüne çok yakın bir bölgede bulunuyor. Bu anlamda Döşemealtı merkezine yaklaşık 25 km mesafede Antalya il merkezine de 45 km mesafede olduğunu söylemek mümkün. Romalıların imarını yaptığı yol bir çok bölgesinde deprem ve afet olmasına karşın sağlam denilebilecek bir seviyede günümüze kadar gelmiş. Aşağıdan yukarıya doğru gidildiğinde bugünkü Dağ Mahallesine kadar giden yol her ne kadar yöre halkı tarafından halen kullanıldığından bahsedilse de bu tamamen gerçek dışı olduğu kanaatindeyim.

Bölge halkı bu yolun olduğu bölgeden uzak kalmış olsa da; bazı spor kulüpleri yürüyüş grupları günlük aktivite amaçlı olarak Kral Yolu olarak ta bilinen antik döşeme yolu bu mekanı ziyaret ediyor ve tepeye kadar tırmanıyorlar. Bu tür etkinliklerin artırılması yolun tanıtımı ve ilerleyen süreçte de gereken özenin gösterilmesi için büyük önem taşıyor.

Döşeme Kral Yolu Haritalarda

Döşeme Kral Yolu üzerinde sizleri yönlendirecek bir tabela bulmanız belli bir yerden sonra mümkün değil. Hatta bazı dönüşlerde sorun bile yaşayabilirsiniz. GPS ile yaptığımız yolculuk bizi nokta atışı olarak götürse de endişelendiğimiz tarafları vardı. Güzergah üzerinde tabela olmadığı gibi köyler olmasına karşın buralarda  yaşayan birkaç hayvan yetiştiricisi dışında vatandaşlar yok. Fakat tüm bunlara rağmen şehir içi belediye otobüsü hattı ile gitmek isteyenler DM86 ile buralara kadar ulaşabiliyor.

Bölgesel olarak nitelendirdiğinizde Döşemealtı Belediyesinin ilçeye ismini vermesi ve binlerce yıllık geçmişe dayanması nedeniyle buraya önem vermesi gerekirdi diye düşünüyorum. En azından yol güzergahının planlanması asfalt yol yapılması, kişilerin gitmeyecek olsa bile tabelalarla dikkatini çekecek adımları atması büyük güzellik olurdu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.