Fotoğraf Dediğiniz Nasıl Çekilir?

Fotoğraf çekimi için öncelikle mekan ve bu mekanın ışık miktarı ve fotoğrafın biçimi önem kazanmaktadır. İyi bir fotoğraf çekebilmek için eğitim almak ve farklı mekanlarda fazla sayıda çekimler yapmak deneyim kazanılmasına yardımcı olacaktır.

Öncelikle fotoğrafı çekeceğiniz makinenin özelliklerini iyi tanımak gerekir. Hem doğada hem de kapalı alanlarda ya da farklı mevsimlerde, farklı ışık seviyelerinde farklı fotoğraf makineleri ile değişik açılarla fotoğraf çekimi yapılabilmektedir. Uygulanabilir ve kolay anlaşılabilir birkaç nokta bulunmaktadır.

FOTOĞRAF ÇEKİMİ TÜYOLARI

Fotoğraf çekimi tüyoları arasında en ön planda her zaman ışık bulunmaktadır. Fotoğraf çekilen mekanda ışık ne kadar az ise pozlama süresi de o kadar fazla olacaktır. Bu tarz pozlamalarda makinenin sabit tutulmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde fotoğrafın net çıkması mümkün olmayacaktır. İSO değerinin yükseltilmesi ile uzun pozlamalar yapılabilir. Bunun için de en uygun 100 İSO kullanılması önerilmektedir.

Bir obje çekimi yapılacak ve tüm odak o objede olacak ise diyafram ayarı düşürülmelidir. Bu sayede odak nokta obje olacak ve arka plan arasında alan derinliği oluşacaktır. Manzara fotoğraflarında da diyafram ayarının yükseltilmesi ile görüntü netleşecek ve odak nokta olacaktır. Objenin fotoğraf karesinde ortalanması yerine üstten

, alttan, sağ veya soldan 1/3’üne yerleştirmek daha iyi sonuçlar verecektir.

military-655630_1280

Okunmalı : Macro Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

Aynı şekilde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ufuk çizgisinin, fotoğraf karesinin alt ya da üst kenarına paralel olmasıdır. Paralel olmaması yamuk bir fotoğraf karesi elde etmenize neden olacaktır. Çok fazla güneş ışığı ya da ters ışık bulunan ortamlarda objektifin parasoley’inin kullanılması gerekir.

İyi bir kadrajlama sayesinde bulut, ters ışık ve sis fotoğraflarının ilgi çekmesi sağlanabilmektedir. Karanlık yerlerde fotoğraf çekimi yapılırken çok bir mesafeden çekilmemesi önerilmektedir.  Çünkü makinenin üzerindeki flaş gücü bunun için yeterli olmayacaktır. Flaşı yansıtmalı olarak kullanmanız, yansıtıcı gibi aksesuarları kullanmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Zor ışık şartları altında jpeg yanında raw formatını da kullanmanız ve çekim öncesi makinenizin özelliklerini kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Son olarak makinenin temizliğine önem verilmelidir.

FOTOĞRAF ÇEKİMİ NASIL OLMALI?

Fotoğraf çekimi için öncelikle makinenizi oldukça iyi tanımanız gerekmektedir. Araştırıp öğrenebilir, deneme-yanılma yoluyla da makinenin özellikleri anlaşılacaktır. İlgili ayarları bildiğinizde fotoğraf çekerken çok daha fazla kaliteye sahip net fotoğraflar elde edilecektir.

Zamanla bu ayarlar hız kazanmanızı da sağlayacaktır. Temel fotoğrafçılık terimlerini öğrenmek, makinenin kullanım kılavuzunu okumak fotoğraf çekimi sırasında yapılan/ yapılacak yönlendirmeleri de anlamanıza yardımcı olacaktır. Hobi olarak ya da meslek olarak yapılan fotoğraf çekimlerinde bilinmesi gereken ana terimleri bilmek gereklidir. Diyafram, kadraj, ISO, enstantane gibi terimlerin ne anlama geldiği ve ne işe yaradığı bilinmelidir.

Okunmalı : Havai Fişek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

american-soldier-381847_1280Bunları öğrendikten ve de uygulayabildikten sonra ise hangi alanda neyi çekmek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Portre fotoğrafı mı, yemek fotoğrafı mı yoksa moda çekimi mi gibi farklı alanlardan hangi birine yöneleceğinize karar vermeniz gereklidir. İlgi alanınızı bulduktan sonra da, çekimleri yaparken en iyi açıyı bulmanız gerekecektir.

Farklı bakış açıları denemekten kaçınılmamalıdır. Kompozisyonu nasıl oluşturmak istediğinize karar vermeli, fotoğrafın dikey ya da yatay olarak ne şekilde makinenin kadrajına oturduğuna bakmanız gereklidir.

Çekimlerde objektif seçimi de çok önemlidir. Bazen yakından, bazen uzaktan ve geniş açılı olarak objenin ya da mekanın, çevrenin fotoğraflanması gerekebilir. Bir obje çekimi ile bir doğa olayının çekimi elbette ki farklı olacaktır. Doğru objektif seçimi ve bunların nerede, nasıl kullanılması gerektiğini bilmeniz ve uygulanmanız gerekmektedir. Böylelikle fotoğraf çekimi konusunda kendini geliştirme imkanı oluşacaktır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.