Makro Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır? Macro Teknikleri

Makro fotoğraf çekiminde detaylara girmek önem arz ediyor. Bu detaylara inebilmeniz için de atmanız gereken adımlar bulunuyor ki sadece bunlarda yeterli değil. Çekimdeki hava şartları, ortam ışığı, çekimde size yardımcı olacak olan makine, objektif, olmazsa olmazınız tripod yakın çekiminizi yakından etki eden hususlar arasında bulunuyor.

Makro Çekim Nedir?

Makro fotoğraf çekim yakınlaştırıcı (close-up) özelliği bulunan lensler ile yapılan çekimdir. Bu lensler bizi çekime olan konuya daha çok yaklaşmamızı ve odaklanmamızı sağlayacaktır. Yakın çekime konu olan başlıca hususlar küçüklü büyüklü böcekler, arılar, çiçekler olarak değerlendirebiliriz. Doğada bulabildiğiniz her küçük nesneyi ayrıntıları ile çekmek sizin ilginizi çekebilir. Örneğin bir arının üzerindeki tüyleri sayılı vaziyette fotoğrafa almak en can alıcı noktalardan bir tanesi. Çıplak gözle göremediğimiz bu ayrıntıyı makine ile fotoğraflamanın zevki de çekim sonrası yaşanıyor.

Makro fotoğraf çekiminde atacağınız başlıca adımları sıralamak gerekirse;

  • Alan Derinliği
  • Auto Focus Özelliğini Kapatma
  • Uzaktan Kumanda ile yada kablolu kumanda ile çekim
  • En iyi diyafram ayarını seçme
  • Rüzgar ve ışık şiddetini iyi ayarlama
  • Önemli objektif, tripod olarak sıralayabiliriz.

Önceliğiniz Alan Derinliği

Fotoğraf çekimine konu olacak olan nesnenin önü ve arkasında oluşacak olan bölgeye alan derinliği bölgesi deniyor. Aslında fotoğrafın net olarak göründüğü kısımdır. Fotoğrafta net alan ne kadar çok ise alan derinliği o kadar çok sığ olarak tabir edilebilir. Bu alan derinliğini azaltmanız halinde çekime konunun arkası flu hale gelir ve çekim konumuz daha netlik kazanır. Bu nedenle makro çekimlerde alan derinliğini maksimuma çıkarılması gerekir. Tıpkı doğa çekimlerinde olduğu gibi.

Auto Focus Özelliği

Fotoğraf çekimlerinde netliği makineye bırakan fotoğrafçılardan biri olabiliriz. Genel olarak insanlar bu şekilde yaparlar. Fakat makro çekiminde bu otomatik çekim özelliği kapatılması gerekir. Küçük alanlara odaklanma yapacağınız için bu otomatik çekim size uygun olmayacak ve netliği sağlayamadığınız gibi konuya odaklanamazsınız. Bu odaklanmayı manuel olarak yapmanız halinde boşuna zaman harcamamış olursunuz.

Kumanda İle Çekim Yapın

Makro çekimlerde makinenin yada konunun en ufak oynaması odaklanılan konudan uzaklaşmanızı sağlar. Bununla birlikte çekim için deklanşöre basıldığında titreyen makine ile birlikte fotoğraf net bir çekimden çıkar ve dağınık bir çekime uğrar. Bu bozulmayı önlemek amacıyla kablolu yada kablosuz kumanda kullanılması gerekir. Bu ekipmanınız yoksa sabit odaklama yaptıktan sonra makinemizin zaman ayarı ile kendi kendisine çekmesini sağlayabiliriz. Bu durumda sizi kurtaracak bir özellik olarak size yansır.

En İyi Diyafram

Fotoğraf çekimi için diyafram önemli bir ayrıntı. F değeri olarak tabir edilen diyaframın makinelerde en yüksek ayarı ile çekilmesi fotoğrafa olan konunun daha geniş bir alanda olmasını sağlar. Makinelerin özelliğinden ziyade objektiflerin özelliğinden kaynaklanan F değeri makro çekimlerde F22 olarak yapılması uygun olur. Konuya göre bu durum f 15 gibi rakamlara kadar düşürülebilir.

Rüzgar ve Işık Şiddeti

Makro çekimi yapacaksanız bunun için en iyi yer kapalı alanladır. Açık alanda yapılacaksa da rüzgarın olmaması konunun ve makinenin titremesini önler. Makinenin 1 mm bile oynaması fotoğraf konudan uzaklaşmaya ve titremesi ile konunun bozuk bir görüntü çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle sıfır hava akımının olduğu bölgede çekim yapılması önemli. Bununla birlikte ışık şiddeti de önem arz ediyor. Flash kullanmak konunun arkasında gölge oluşturabilir. Tüm alana eşit bir ışık dağılımı olması gerekiyor. Makro çekimlerinin ışık kaynağı genel olarak ring flash. Bu flash fotoğrafa konu olan yakın çekim nesnesinin her tarafını eşit aydınlatma yapar ve fotoğrafın netliğine katkı yapar.

Makro Fotoğraf İçin Hangi Objektifler Kullanılabilir

Piyasa ya hakim olan Canon ve Nikon objektifleri ile bunlara uyum sağlayan Sigma lensler yakın çekim için kullanılan objektiflerin başlıcaları. Mevcut makinenize göre alabileceğiniz başlıca makro lensler şunlar diyebiliriz.

Nikon

  • AFS-DX Micro – Nıkkor 40 MM F/2

    online-pharmacy-uk.com

    ,8 g

  • Af Micro – NIKKOR 60 mm f/2,8 D
  • AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED
  • AF-S DX Micro-NIKKOR 85 mm f/3,5 G ED VR

Canon

  • Canon 100 mm f/2,8 USM
  • Canon 100 mm 2,8 L IS USM
  • Canon 180 mm f/3,5 L Makro

Sigma

  • Sigma 150 mm f/2,8 EX APO
  • Sigma 150 mm f/2,8 EX DG
  • Sigma 180 mm f/3,5 EX DG HSM

Leave A Reply

Your email address will not be published.