Ortahisar Kalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Binlerce yıl öncesi insanlar korunmak ve güvenlik amacıyla kalelerde yaşama yolunu seçmiştir. Nitekim bu amaçla uzun emekler verildiğini belirtmek gerekmektedir. Gideceğiniz her bölgede inşa edilen bir kaleye rastlamanız mümkündür. Ancak içi oyularak yapılan kale sayısı hiç yok denecek kadar azdır. Bu anlamda ülkemiz en zengin kültürel varlığa sahiptir. Ortahisar Kalesi bu varlıklarımızın en önemlisidir.

Ortahisar Kalesi Tarihi

İç Anadolu Bölgesinde 1200 metrelik rakımda bulunan oyma kale en yüksek yerde inşa edilmiştir. Kalenin üç bölümü vadilere bakar ve keskin uçuruma sahiptir. Ön tarafında ise Ortahisar Kasabasının geçmişten günümüze gelen muhteşem doğası bulunmaktadır. Binlerce yıl farklı medeniyetler hükmünü sürdüğü Ortahisar, M.Ö. 1500 yılında Etiler’in elinde işlenmeye başlamıştır. Bu dönem oyularak yapılan kale M.Ö. 1200’lü yıllarda Frigyalıların eline geçmiştir. Daha sonra M.Ö. 657 yılında Likya ile Persler hüküm sürerken bir dönem Roma bir dönem Bizanslıların elinde olan Ortahisar Kalesi 1071 Malazgirt Zaferi sonrasında Türk yurdu olmuştur.

Ortahisar Kalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kaleye girişler ücret karşılığı yapılmaktadır. Burası Belediye tarafından işletildiği için Müze Kart geçerli değildir. Ancak bölgesel olarak yerel belediyelerin çalıştırdığı müze ve ören yerlerinde ücretler çok düşük tutarlar eşliğinde yapılmaktadır. Bu anlamda Ortahisar Kalesi giriş ücreti 5 TL olarak alınmaktadır.

Ortahisar Kalesi
Ortahisar Kalesi

Kale dik bir merdivene sahiptir. Bu anlamda yorucu olabilir. Ancak yukarıda çok güzel bir manzara sizlere kollarını açmıştır. Aynı zamanda yorulan kişilerin dinlenmesi için içecek alabileceğiniz kafeterya bulunmaktadır. Çıkışlar zorlu olması nedeniyle rahat kıyafetler ve ayakkabıların tercih edilmesi gerekir.

Ortahisar Kasabası Nasıl Kuruldu?

Böylelikle bir çok medeniye ev sahipliği yapan Ortahisar  ve çevresi bu medeniyetlere ait izleri günümüze kadar getirmiştir. Ortahisar’ın kurulmasında Özbek Türklerinden Hibe Dede ve kardeşleri öncülük etmiştir. Buraya göçüp gelen Hibe dede kardeşleri burada kale etrafına yaptıkları evler ile yaşam alanları oluşturmuş ve devamında kasaba meydana gelmiştir. 1916 yılından bu yana kasaba olarak idari yapıya sahiptir.

Ortahisar Kalesi Koruma Çalışmaları

Ortahisar Kalesi Ortahisar Belediyesi himayesinde bulunan tarihi bir mekandır. Ürgüp, Ortahisar Kalesi ve Uçhisar kaya düşmeleri ile tehlikeli olan bölgelere sahiptir. Bu sebeple Ortahisar Kale etrafında kaya düşme tehlikesi nedeniyle yaşam yerleri boşaltılmış ve kale ziyaretlere kapatılmıştır. Ancak yapılan güçlendirme çalışmaları neticesinde 2013 yılında kalenin bazı bölümleri ziyaretlere açılmıştır.

Nevşehir il merkezine 15,5 kilometre uzaklıkta yer alan Ortahisar, Ürgüp’e 6,3 km mesafesi bulunmaktadır. Göreme Açık Hava Müzesine 4 km, Ankara’ya 270 km, Kayseri’ye 90 km uzaklığı bulunan kaleye Ürgüp ve Göreme’den yerel minibüsler ile gidilebilmektedir. Gezi listesi ile rotanızı hazırlamak burada sizlere zaman kazandıracaktır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.