Tirilye Saklandığı Yerden Çoktan Çıkmış Bir Güzellik (Zeytinbağı)

Ülkemizin her bir köşesi ayrı bir cennet ayrı bir güzellik. Öyle ki bir insan yaşamı boyunca bu güzelliklerin hepsini göremiyor. Zira buna rağmen yurt dışı merakının da nereden geldiğini anlamış  değilim. Sizlere Mudanya’nın Tirilye’sinden bahsedeceğim. Diğer adıyla Zeytinbağı Beldesi. Saklı kalmış cennetlerimizden birisi listeme ekliyorum. Sizlerin de yakından görmesi dileğiyle.

Zeytinbağı Beldesiydi, Tirilye Mahallesi oldu

Bursa, Mudanya ilçesine bağlı bir belde olan Zeytinbağı Bursa merkezine 40 km, Mudanya ilçe merkezine ise yaklaşık 11 km mesafede yer alıyor. Marmara Denizine nazır bir belde olması temel geçim kaynağının zeytin olmasını kılmış. Nitekim bu yüzden de adı 1963 yılında Zeytinbağı olarak değiştirilmiş. Fakat ilerleyen süreçte 2012 yılına henüz yeni girmişken alınan yeni bir karar ile Tirilye olarak ismi tekrar değiştirilmiş. Zaman içerisinde yeni idari kararlar neticesi ile belde statüsü de iptal edilerek Büyükşehir Yasası ile birlikte bugünkü haliyle mahalle adını aldı.

Tirilye’nin Kısa Tarihi

Tirilye geçmişte bir Rum kasabasıymış. Roma

, Bizans medeniyetleri en yakın bilinen tarihi dokusu. 1321 yılında Osmanlı’ya bağlandığı biliniyor. II Beyazıt döneminde Rum kasabası olduğu için buraya Türk haneler getirilerek yerleştirilmiş. Ancak zaman içerisinde Tirilye’de neredeyse yaşayan Türk hanesi kalmamış. Fakat Kurtuluş savaşı ile Rumların buradan göç etmesi sonrasında Giritten mübadele ile ana vatana gelen Türkler buraya yerleştirilmiş. Zamanla burası sit alanı olarak ilan edildiği için tarihi binalar mavi ve beyaz renkleriyle korunuyor.

Geçim Kaynağı

Başlıca geçim kaynağı zeytin ve zeytin ürünleri. Bunun yanında ipek böcekçiliği ve balıkçılık yapan sayısı da az değil. Fakat ilerleyen süreçte zeytinlerin ilaçlanması nedeniyle ipek böcekçiliği arka planlarda kalmış.

Tirilye’de Nereleri Görmeliyim?

Tirilye Marmara Denizine nazır küçük bir mahalle. Yürüyerek gezi yapılabilecek kadar denilebilir. Her köşesinde zeytin ve zeytin ürünlerinin satıldığını görürsünüz. Günübirlik denize girmek, uzun süre konaklamak için belli başlı pansiyonlar sizlerin konaklamak için tercih edeceğiniz yerler. Tarihi mekanlarda az değil. Ancak o eski evlerin tarihi yapısı, mimarisi ve denizin kokusu sizleri bambaşka yerlere götürecek.

Taş Mektebi Unutmayın

Tirilye’ye gelmişseniz unutmayacağınız mekanlardan birisi Taş Mektep. Burayı Tirilyede doğmasına karşın Yunanistan’a giden ancak ilerleyen süreçte tekrar dönen Chrisostomus adında bir Türk Vatandaşının yaptırdığı biliniyor. Rumlar buradan göç etmesinin ardından Kazım Karabekir öksüz ve yetim çocukları okuduğu dönemin Darü’l Eytam okulu olarak kullanıldığını, burada kültür dersleri verildiği bilgiler arasında. Bu nedenle çekilen TAŞ MEKTEP filmine de konu olmuş. Eski bir tarihe dayanması, uzun yıllar doğa olaylarına karşı kendisini koruyamayan Taş Mektep 2017 yılında da restorosyana tabi tutulmuş.

Fatih Camii

Bizanslılardan ST Stephanos Kilisesi olarak bize kalan Fatih Camii anlaşılacağı üzere sonradan camii olmuştur. Sonradan eklenen Minare ve Mihrap ile bugünümüze kadar gelen yer halen camii olarak kullanılıyor.

Kemerli Kilise

Rum kesimin yaşadığından dolayı burada kiliselere sık sık rastlamak mümkün. Kemerli Kilise de bunlardan birisi. 13 ncü yüzyılda yapıldığı belirtilen kilisenin sütunlarının da Mısır’dan getirildiği rivayetlerde bulunuyor. En önemli özelliği ise duvarına resim yapılan ilk kilise özelliği taşıması.

Fotoğrafçıların yaz kış uğrak noktalarından birisi olan Tirilye Bursa’ya çok yakın bir mesafe de olması nedeniyle önemli bir ziyaretçi alıyor. Günübirlik ziyaretçi sayısının çokluğundan bahsetmek mümkün. Sizlerde uzaklığınız ne kadar olursu olsun mutlaka gezi listesine burayı eklemeyi unutmayın.

Leave A Reply

Your email address will not be published.