Fotoğraf Çekimlerinde Diyafram Nedir? Ayarları

Bir nesnenin fotoğrafının çekiminde güçlü bir etki istiyorsanız burada fotoğrafta diyafram önem arz eder. Net olarak çekmek istediğiniz nesnenin önünde ve arkasında alan derinliğini artırıp azaltmak için kullanacağınız diyafram fotoğraf makinelerinde F değeri ile gösterilir. Diyaframı kısarsanız aynı mesafeden çektiğiniz fotoğraflarda alan derinliği artarken, diyafram açıklığını artırmanız halinde de derinlik azalır.

Fotoğraf Çekim Tekniklerinden Diyafram

Fransızca kökenli olarak “diaphragme” kelimesinden gelen diyafram, İngilizce ile “Aperture” olarak tanımlanıyor ve Türkçe karşılığı da açıklık anlamına gelmektedir. Fotoğraf çekimi teknikleri olarak ISO, Enstantane ve Diyafram üçlüsü önemli ve bunların içinde de en öne çıkanı diyaframdır. Tam anlamıyla fotoğrafçılıkta kullanılmasının iki ana nedeni vardır. Birincisi ışığı kontrol diğeri ise net alan derinliğidir.

diyafram-ayarlari-2

Diyaframın F Değerleri

Büyük F değeri fotoğrafın her tarafını net yapma olanağı verirken fazladan ışık ihtiyacı gereksinimi duyuyor. F değeri 1,4 – 2 – 2,4 – 4 gibi rakamlardan oluşur ve fotoğraf makinesi ile objektifin özelliğine göre değişiklik gösterir. Genel olarak en yüksek f değeri 22 dir. Fotoğrafınızı gizemli görünmesi için büyük F değeri kullanılır. Özellikle macro fotoğraf çekiminde büyük F değeri küçük nesnelerin her yerinin net çıkmasını sağlamaya yardım edecektir. Küçük f değeri ile çekine macro fotoğraflarda ise nesnenin bir bölümü net olurken diğer yerleri de sığ çıkar.

diyafram-ayarlari-1

Objektiflerde F Değeri Diyaframı

Çekilen fotoğrafın her yerinin net olmasını istiyorsanız F değerini büyük olarak çekmelisiniz. Sadece bir yerde netlik istiyorsanız düşük F değeri olmalı. Portre fotoğraflarının çekiminde sadece kişinin netliğini sağlamak ve diğer yerleri de sığ göstermek için en düşük F değerindeki bir objektif ile çalışılmalıdır. Markalarına göre değişen objektiflerde 0,8 seviyesine kadar düşen lensler bulunuyor. Ancak özellikle Nikon ve Canon kullanıcılarında ise en düşük miktar 1,4 olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu sığlık alanı fotoğrafı çekeceğiniz nesnenin uzaklığı ve objektifin uzaklık aralığı ile yakından da ilgilidir. F 3,4 değerinde bir ayar ile 50 mm objektif ile 2 metreden çekeceğiniz fotoğrafta oluşan sığlık ile 8 metre mesafeden çekilen sığlık değişir. Ayrıca çekilen nesnenin arkasındaki boşluk alan ile mesafe ise bu sığlığa en etki eden hususlardan bir tanesi.

diyafram-ayarlari-3

Fotoğrafta F Değeri ile Diyafram Nasıl Olmalı?

Diyaframın açılması F değerinin büyük olması anlamına gelmektedir. Ancak bu durumda fazladan ışık kaynağına ihtiyaç duyacağız. Çünkü çekilen fotoğraflar ISO açılmış olsa bile daha karanlık çıkar. Ancak F değerini küçültmeniz halinde de ışık fazlalığı oluşabilir. Bu gibi durumlarda ışık kaynağı için filtreler de kullanabiliriz.

F ile ölçülebilen diyafram ayarı çekeceğiniz nesneye göre değişir. Burada en güzel ve net fotoğrafları alabilmeniz için muhtemel kullanacağınız değerleri özetle şu şekilde değerlendirebiliriz.

  • Portre Fotoğrafı çekmek için kişinin kendisini net arkasını flu hale getirmek adına diyafram ayarınız açık olmalıdır.
  • Macro fotoğraf çekimi için nesnenin tam anlamıyla bütününün net olması adına diyaframı açabilirsiniz. Fakat duruma göre arkasını flu yapmak için kısma yapabilirsiniz. Tamamıyla size kalmış bir durum.
  • Manzara fotoğrafları çekmek için her yerin netliği önemlidir. Bunun için de diyafram ayarını kısmak gerekecektir.
  • Gece fotoğrafı çekiyorsanız karanlık olduğundan ve ışık yetersiz olduğu için açık diyafram kullanmak mantıklı adım olur.

diyafram-ayarlari

Diyafram ayarı ile fotoğraflardaki etkisini anlayabilmek ve ölçmek için en iyi yol sürekli çekim yaparak pratik yapmaktır. Fotoğraf çekim teknikleri olarak yazılı kaynağınız olsa dahi burada sürekli çekimler, deneme yanılma yöntemleri sizlerin daha iyi anlamasına f değerlerinin fotoğraflara nasıl bir etki edeceğine yardımcı olacaktır.

buy generic levitra

Leave A Reply

Your email address will not be published.