Myra Antik Ören Yeri Likya’nın En Parlak Kenti

Likya Birliğinde kurulmuş olan altı büyük kentten birisi olarak gösterilen Myra, okunabilen Likçe yazıtlarda Myrrh adıyla geçse de Kaya Mezarları ile ün yapmış bir Akdeniz antik kenti. Dönemin metropolisi bu kentte dinen St. Nichalous diğer adıyla Aziz Nikolas başka bir adıyla da Noel Baba kilisesi ön plana çıkmış. Elbette bir çok dijital kanalda Myra Ören Yeri için bilgiye ulaşmak mümkün. Ancak benim gözümden Myra için buyurun…

Demre Kalesi’nin manzarasını oluşturan Myra Antik Kentindeki antik tiyatronun iki yanında kaya mezarları bulunuyor. Tiyatronun oturma yerleri oldukça sağlam kalmış ve Roma dönemini anımsattığı söyleniyor. 15 yıl öncesine kadar burada konserler verilmeye devam edilirken yüksek sesin verdiği tahribat nedeniyle bu etkinliklere son verilmiş. Kaya mezarların da ise ölü ile yakınlarını betimleyen kabartmalar söz konusu. Yine bir antik kentte olmazsa olmazlarından birisi hamamlar. Burada da kalıntılarına rastlayacağınız hamam yine Roma döneminde ait.

En Parlak Kent Myra

myra antik ören yeri

Myra Antik kentinin su ihtiyacı ise Demre çayıyla karşılanmış. Nitekim bu kentte su ihtiyacı için kanalların oyularak yapıldığı aşikar. Geçmiş dönemlerde üç oy hakkı ile tanınan şehrin ayrıca uygarlıkta “En Parlak Kent” unvanı alması Likya için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bunun yanında MYRA sikkelerinin basılması da şehrin önemi hakkında daha çok bilgi verir nitelikte.

Myra Antik Kenti Hangi Nerede?

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra Antik kenti Noel Babanın şehri olarak literatüre girmiş. Antalya’ya 140 km mesafede olması sizi şaşırtmasın. Yol kendi aracınızla da olsa en az 2,5 saat kadar sürüyor. Özellikle Finike ve Demre arası 26 km olmasına karşın çok keskin virajlara sahip. Bu nedenle de bu kısa yolun uzun sürdüğünü söylemek mümkün. 1987 yılında alınan bir karar ile Kale ilçesi ismi olarak bilinen kent önceki ismi olan Demre adına tekrar alınmış.

Myra Antik Kentinde Müze Kart Geçiyor mu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı zaman zaman müze ve ören yerlerinde ziyaretlerde farklı kararlar işleyebiliyor. Bu anlamda Myra Antik kenti de zamanla bu kararlardan nasibi alıyor. Ancak Temmuz 2021 dönemi itibariyle burada müze kart geçerli. Ayrıca giriş ücreti 55 TL olması nedeniyle burada müze kart almak en doğru karar olur. Müze kart ücreti güncel olarak 60 TL. Öğretmenler ile 18 yaş altına ve 65 yaş üstüne ise ücretsiz. Emekli Öğretmenler için ise % 50 indirimli olarak müze kart verilebiliyor.

Günübirlik Turlar Ziyaretçi Çekiyor

myra-antik-kenti-likyanin-en-parlak-kenti-8

2500 yıllık bir geçmişe sahip Myra antik kenti yıllık olarak önemli bir ziyaretçi potansiyeline sahip. Özellikle Rus turistlerin çekim noktası olan St. Nichalous Müzesi diğer adıyla Aziz Nikalous Kilisesinin burada olması, Antalya’nın farklı bölgelerinden günübirlik olarak turist gelmesi nedeniyle önemli ziyaretçi akınına uğruyor. Günlük turlar sayesinde ziyaretçi çeken bu kentin yıllık ziyaretçi sayısının 500 binden fazla rakamlara çıktığını söylemek mümkün.

Demre İlçesi Hak Ettiği Gibi Kendisini Duyuramıyor

Türkiye’nin ziyaret edilmesi gereken en önemli köylerinden birisine ev sahipliği yapan Kekova adası ve Üçağız Köyü’nün bulunduğu aslında Demre ilçesindedir. Ancak bir çok kesim Kaş ilçesinde olduğunu düşünür. Ancak şehrin en uzak iki ilçesinden birisi olması, yerleşik olarak otellerin bulunmaması, bunların yanında havaalanına olan uzaklığı nedeniyle yeteri kadar ismini duyuramamıştır. Ancak sera üretimi ile Türkiye’nin önemli sebze ihtiyacı buradan karşılanmaktadır.

Noel Baba Kilisesi olarak bilinse de aslında burası Kültür ve Turizm Bakanlığınca St. Nikhalous Müzesi diğer ismi ile Aziz Nikolas Müzesi olarak ismi değiştirilmiş. Bu kilise UNESCO Dünya Mirası geçiçi listesinde bulunuyor.

Akdeniz Deniz ticaretinin bel kemiği konumunda bulunan Demre ilçesindeki Andriake Limanı da bu mevkide ziyaret edilmesi gereken önemli müzelerden birisidir. Demre Çayağzı mevkiinde bulunan marinaya giderken sol bölümde bulunan Andriake 2008 yılından sonra Akdeniz Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Nevzat Çevik yönetiminde yapılan kazılar ile günümüze kazandırıldı. Bu dönemde yapılan kazılar sırasında binlerce fotoğrafını çektiğim Andriake gibi Aziz Nikolas müzesi ve Myra antik ören yerinin 2007 yıllarından bugüne gelmiş bir çok karenin sahibi olduğunu belirtmek istiyorum. Demre ilçesinde görev yaptığım sürede çekmiş olduğum kareler fotoğrafa olduğum ilginin ön plana çıkıtığım döneme denk geliyor. Phaselis Antik Kenti sonrasında sizlere Myra bizlere ayrı bir hava kattı.

Neden Myra İsmi Konulmuş

Yüce Ana Tanrıçanın yeri” anlamına gelen Myra için verilen isim hakkında iddialar farklı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Nevzat hocaya göre buranın ilk ismi Muri. Yaptığı kazılar sırasında önemli bilgilere ulaştığını ve bu sayede bizleri bilgilendirdiğini söylemek yanlış olmaz. Bunun yanında yazdığı “Lykia Kitabı” güncel olarak internet sitelerinde satışta.

myra-antik-kenti-likyanin-en-parlak-kenti-12

Myra antik kenti ya da ören yerinin tarihçesi ile sizleri çok sıkmak istemiyorum. Elbette geçmişimize ve tarihimize önem vermeliyiz. Ancak bazı bölümlerin insanları çok sıktığını söylemek yanlış olmaz. Nitekim tarihçi olmadığımı arkeolog olmadığımı dikkate alırsak bu iki deyimden uzak olarak sizlere Demre’de bulunan Myra kenti için Evdirhan ve İshak Paşa Sarayı gibi sizlere kareler ve görüntüler oluşturdum.

Burada yazmış olduklarımın sizleri yanıltmasını istemem. Edinmiş olduğum bilgiler ışığında sizlere yansıtmak istedim. Ancak aşağıdaki yorumlar bölümüne Myra ve burada bulunan yerler için gerekli bilgileri iletmeniz beni de mutlu edecektir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.