Panoramik Fotoğraf Çekimleri Nasıl Yapılır?

Panoramik fotoğraf çekimi, 150 yıllık bir geçmişe sahiptir. Teknik olarak birden fazla çekilen yatay ya da dikey kadrajlı fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşturulan geniş açıları görüntülenmesinin sağlandığı bir fotoğraf çekimidir. Bu bir yapı ya da manzara fotoğrafı olabilir. Geçmişte filmli analog makineler ile panoramik fotoğraf çekimi yapılmaktaydı. Günümüz teknolojisinde ise birçok kompakt makinede ve cep telefonlarında bu işlem yapılabilmektedir.

Genişliğinin yüksekliğe oranının 10:1’e kadar çıkabildiği, 2:1 oranı ve fazlası fotoğraflara panoramik fotoğraf denilmektedir. Daha fazla geniş açıyı elde etmeye olanak sağladığı için kullanım avantajı bulunan bir çekim türüdür. Mevcut lensin açısı ile istenilen tüm alan görüntülenemediğinde panoramik fotoğraf çekimi tercih edilmektedir. Böylece istenilen bütün alan görüntülenebilecektir.

regensburg-3023439_640

HANGİ EKİPMANLAR KULLANILIR?

Panoramik fotoğraf çekimi, tripod, kablolu veya kablosuz deklanşör (ikisi de yoksa fotoğraf makinasının self-timer’ı), panoramik başlık ve birleştirme işlemi için de dijital fotoğraf işleme programı vasıtasıyla yapılmaktadır.

Tripod: Işık yeterliyse ve el alışkanlığınız da var ise tripod kullanmadan da çekim yapılabilmektedir. Ancak sabah ya da akşam ışık şartları yeterli olsa dahi tripod kullanmak faydalı olacaktır. Böylece deklanşöre basarken titreme olmayacak ve daha net fotoğraflar çekilecektir.

Kablolu/ Kablosuz Deklanşör: Düşük ışık ve uzun pozlama ile çekimler yapılacak ise kablo deklanşör kullanmak oluşacak titreşimi engelleyecektir. Işığın yeterli olduğu gündüz saatlerinde ise tripod kullanılıyorsa kablo deklanşöre ihtiyaç duyulmamaktadır.

Panoramik Başlık: 360 derecelik panoramik fotoğraflar için panoramik tripod başlığı kullanılması gerekmektedir.

landscape-1622739_640

Dijital Fotoğraf İşleme Programı: Çekilen fotoğrafları ekleyip birleştirme işlemini yapmanıza yardımcı olan pek çok yazılım programı bulunmaktadır. Kullanımı oldukça basit olan bu programlar sayesinde fotoğraflar kolaylıklar birleştirilebilir ve panoramik fotoğraf elde edilir.

PANORAMİK FOTOĞRAF ÇEKİMİ NASIL YAPILIR?

Panoramik fotoğraf çekimi öncesi makine ayarları da yapılmalıdır. Tüm ayarların manuel olması gerekmektedir. Birleşme sırasında her fotoğrafın aynı ışık düzeyinde ve netlikte olması gerekir. Dolayısıyla enstantane, beyaz ayarı, netlik, diyafram gibi değerlerin manuel olarak hazırlanması gerekir. Farklı değerlerde fotoğraf karelerinin oluşmaması için oldukça önemlidir.

Öncelikli olarak birden fazla fotoğraf çekileceği için ton farkının olmaması gereklidir. Bu yüzden Beyaz Ayarı (WB) ile çekim yapılmalıdır. Diyafram seçimi de f/11-f/16 aralığı net alan derinliği istenilen değerde verecektir. Panoramik çekimde her bir fotoğrafın ışık değeri diğerlerinkinden farklı olacağı için doğru pozlamayı enstantane değerlerinin ortalamasına karşılık gelen değerin 1 / 2 f /stop altında “eksi” değer ile yapmak gerekmektedir.

Okunmalı : Macro Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

Enstantane belirlendikten sonra da çekim modu manuele alınarak enstantane değeri girilmelidir. Bütün pozlamalar da bu değerler ile çekilmelidir. Çekim tripod üzerinde yapılacağı için makinada titreme olmayacaktır. Bu yüzden ISO100 veya ISO200 değerlerinin seçilmesi yeterlidir.

panorama-2117310_640

 Kadrajın netleme noktası seçiminde herhangi bir sorun olmaması için makine ve objektif netleme modundayken kullanabileceğimiz iki tür seçim bulunmaktadır. Birincisi, kadrajı önemli bulunan noktaya netlemek isteniyorsa makinanın bu noktaya çevirilip yarım deklanşör yapılıp, odak uzaklığını değiştirmeden otomatik netlemeyi kapatıp manuel netlemeye geçilmesi gerekmektedir.  İkincisi ise, kadrajı en yakın noktaya netlemek isteniyorsa makineyi bu noktaya çevirip devamında yine aynı yol izlenmelidir. Özetlemek gerekirse önemli olan nokta, nereyi netlemek istediğinizdir.

Çekim sırasında, görüntülenmek istenen alana ve açısına göre dikey ya da yatay kadraj seçimi yapılmalıdır. Çekilen fotoğrafların yazılım programlarıyla birleştirmek için işlenmesi gerekmektedir. Fotoğrafların jpeg ya da raw oluşuna göre bazı işlemlerden geçirmek için fotoğraf yazılım programları kullanılabilir.

Akıllı telefonlar için de panoramik fotoğraf çekimi uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamaları telefonunuza indirdiğinizde yönlendirmeler eşliğinde çekim yapılabilmektedir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.