Doğa Fotoğrafı Çekim Teknikleri

Doğa fotoğrafı çekimi, birçok insanın yöneldiği bir alandır. Amatör ya da profesyonel olması fark etmez, en çok çekilen fotoğraf türüdür. Bunun nedeni de doğa, sunduğu güzellikler karşısında insanı etkiler ve o anı ölümsüzleştirmek ister.

Doğa fotoğrafı sanılanın aksine fotoğrafçılığın en zor alanlarından birisidir. Bunun nedeni de gözle görülen o muhteşem görüntünün fotoğraf karesine aktarılması için fotoğraf bilgisi ışık ve kullanılan ekipman ile başarılı olacaktır.

DOĞA FOTOĞRAFI İÇİN İDEAL SAATLER

Doğa fotoğrafı için ideal saatler genel olarak ışığın en yumuşak ve etkisiz olduğu saatlerdir. Doğa fotoğrafı çekimi için en önemli unsur her zaman ışık olmaktadır. Doğru zamanda ışığı yakalamak fotoğrafların daha kaliteli çıkmasını sağlayacaktır. Mevsimlere göre güneşin doğuş ve batış saatlerini bilmek ve takip etmek doğa çekimlerinde ışık konusunda yeterli olacaktır.

spring-2246273_640

İstenilen renk sıcaklığı için en uygun zaman “Altın Saat” adı verilen güneşin doğuş ve batış saatleridir. Bunun için bir gün öncesinden de gözlem yapılması en uygun saati bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca Altın saat dilimi uzun olmadığı için çekim yapılacak yere en az bir saat öncesinden gidilmesi ve tüm hazırlıkların yapılması gereklidir. Böylece o an’ın yakalanması sağlanır. Bu vakitleri yakalayabilmek mevsime, hava şartlarına ve fotoğrafçıya göre bile değişkenlik gösterecektir.

Gün doğumunda, maksimum fayda sağlamak için güneş doğmadan önceki 15 ile 30 dakika arası ve doğduktan sonraki yaklaşık 30 dakika ile bir, bir buçuk saatlik zaman dilimi uygundur.

Okunmalı : Macro Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

Gün batımı ise güneşin çekilmeye başladığı saatlerdir ve güneş batarken gökyüzünde bırakmış olduğu renkler ile muhteşem bir görüntü sunmaktadır. Turuncu, kırmızı ve sarı gibi renklerin bütün tonlarını içermesi doğa fotoğrafçıları açısından ilgi çekicidir.

Gün batımında ise en uygun saat dilimi güneş batımından önceki 15 ile 60 dakika, battıktan sonraki yaklaşık 30 dakika ile bir saat arasıdır. Dünyanın birçok noktasında hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılar için en çok rağbet gören konu olmaya devam etmektedir.

DOĞA FOTOĞRAFI ÇEKİMİ İÇİN PÜF NOKTALARI

nature-view-2689225_640Doğa fotoğrafı çekmenin püf noktaları bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı ise:

  • Doğru ışık kullanımı
  • Düşük ISO
  • Doğru odaklama
  • Diyafram değerleri
  • Lens kullanımı

Doğa fotoğrafı çekimi hem bilgi hem de ilgi gerektirir. Bu yüzden flaş ve ISO ayarlarını bilmeden fotoğraf makinenizi kullanmanız, fotoğrafın güzelliğini ve kalitesini tamamen ortadan kaldıracaktır.

flower-2420589_640Doğa fotoğrafı çekimi yapılırken diyafram değeri yüksek tutulmalıdır. Elbette ki bu lenslerinizin performansına göre değişiklik gösterecektir. Doğru odaklama da önemli noktalardan birisidir ve doğru odak noktası her zaman en iyi sonucun yakalanmasına olanak sağlayacaktır. Uzun pozlamalarda ya da ışık yetersiz olduğunda, enstantane hızını elde etmek için tripod kullanılması fotoğrafların netlik kazanmasına yardımcı olacaktır. Kit lensleri, zoom lensler ya da geniş açılı lensler de doğa çekimleri için uygun lensler arasındadır.

Okunmalı : Havai fişek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Bunların dışında yer alan diğer kriterler arasında da filtre kullanımı yer almaktadır. Filtre kullanımı ışık dengesini ayarlayacak ve fotoğraftaki renklerin daha belirgin olmasını sağlayacaktır. Ayrıca fotoğrafın daha estetik görünmesine de yardımcı olacaktır. Derinlik duygusu da diğer alanlarda olduğu gibi burada da oldukça önemlidir. Perspektif, derinlik ve uzaklık fotoğrafa 3. boyut kazandırır.  Böylece daha gerçekçi ve kaliteli fotoğraflar çekilebilmektedir.  Fotoğraftaki objeler de iyi bir şekilde yerleştirilmelidir.

Ayrıca birçok insanın çekmiş olduğu fotoğrafları çekmekten ziyade daha yaratıcı olmak ve çok daha farklı bakış açılarıyla fotoğraflar çekmek, çektiğiniz fotoğrafların değerli ve fark edilir olmasını sağlayacaktır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.